Descriere - La picioarele Maestrului
La picioarele MAESTRULUI este o lucrare inspirationala considerata de multi ca fiind una dintre clasicele teosofiei. Aceasta a fost prima carte scrisa de binecunoscutul invatator spiritual Krishnamurti, la varsta de 14 ani. A fost scrisa sub numele de Alcyone, care este numele celei mai stralucitoare stele din Pleiade. I s-a dat acest nume pentru ca cei din miscarea teosofica au crezut ca va fi un mare invatator care s-a reincarnat pe pamant. Intelepciunea din aceasta carte este uimitoare la asa o varsta, avand in vedere ca Krishnamurti memoreaza invataturile pe care le primeste in somn de la maestrul sau spiritual si reuseste sa le retranscrie aproape cuvant cu cuvant.
Cartii i s-a acordat medalia Subba Row, iar medalia a fost prezentata in decembrie 1911 la conventia anuala a Societatii Teozofice cu sediul in Adyar, Chennai, India. Numai in acel an, lucrarea trecuse prin 5 editii in engleza si 22 traduceri.
Cartea raspunde la intrebarea: cum traim pe calea spirituala? Ea detaliaza cele 4 calitati necesare pe Cale: discernamant, absenta dorintei, comportament just si iubire. Aceasta carte are potentialul de a ghida cititorul in profunzime, dar e nevoie intai de ascultare, invatare si actiune bazata pe principiile impartasite aici.
In ceea ce priveste titlul, La picioarele MAESTRULUI, nu ar trebui auzit ca o forma de supunere oarba, dupa cum e mentalitatea egocentrica a acestei lumi, ci va invit sa auzim mai multe elemente in el:
• In relatia cu Maestrul spiritual e nevoie sa ne vedem limitele, sa avem smerenie, nu fata de celalalt ci fata de purul adevar: cunoasterea noastra e limitata, orizontul nostru e ingust fata de al Maestrului si manifestarea noastra impura. Adica e necesar un anumit grad de autocunoastere si detasare egocentrica.
• Ca nivel vibratoriu e deja bine daca ajungem sa ne inaltam pana la "picioarele” maestrului, deci la un punct de intalnire posibil, pentru ca transmisia sa poata avea loc. Si pentru asta e nevoie de o pregatire serioasa.
• Cuvantul maestru, in sine nu desemneaza ceva superior/inferior, ci arata o capacitate de a maestri aceasta dimensiune, cu circumstantele si incercarile posibile aici, deci un maestru este un invatator extrem de util celor care vor sa progreseze si sa se trezeasca la o alta constiinta.
• Maestrul nu e o fiinta umana asa cum o percepem pe pamant, el prelungeste vibratia sa din planul de lumina in care se afla pana la un punct de intalnire posibil, pana unde ne inaltam noi.
• Ca invatacei ai maestrului, e nevoie sa avem o anumita postura, o anumita conduita, la fel cum pamantul trebuie sa fie fertil atunci cand semanam o samanta pentru a ne asigura de rod.