Prezenta "barbatilor fara barba” a constituit o mare provocare, prima din istoria omenirii, la adresa conceptiei binare a genului. Distinctia dintre barbati si femei care sta la baza modelelor sociale, politice si economice cunoscute este contestata astazi, aducandu-se in discutie concepte precum "nonbinar” si "al treilea gen”, insa Istoria eunucilor arata ca aceasta provocare aparuse deja cu foarte mult timp in urma.
In studiul sau privind grupul social creat prin castrarea barbatilor, subiect prea putin explorat si considerat multa vreme tabu de istorici si sociologi, Marzio Barbagli se intoarce cu 3 000 de ani in urma si parcurge trei continente – Europa, Asia si Africa –, pentru a spune povestea eunucilor. El dezvaluie formele (partiale sau complete) de eviratie, normele menite sa reglementeze aceasta practica, rolul jucat de acesti barbati in diverse sectoare ale societatii si economiei, viata de familie si povestile lor de iubire.
"Cum este posibil ca, in ciuda dispretului provocat de mutilarea lor, eunucii sa ocupe pozitii privilegiate, sa se bucure de increderea regilor si a imparatilor, sa devina puternici si bogati, sau aplaudati, flatati si foarte iubiti?” "Cum au reactionat medicii, teologii, legiuitorii diferitelor civilizatii la aceasta provocare?” "Care a fost relatia dintre castrare si alte forme de violenta individuala si colectiva?” Iata doar cateva intrebari la care cititorul va gasi raspuns in aceasta fascinanta si temeinic documentata carte. Una din acele carti de istorie care prezinta felii de viata din timpuri demult uitate, despre obiceiuri si moravuri care au modelat societatea de atunci.
"Sociologul Marzio Barbagli urmareste de-a lungul secolelor povestile incredibile ale barbatilor mutilati sexual. Nu doar sclavi, ci si stapani.” La Repubblica