"Cititorii ar trebui sa-i fie recunoscatori autorului pentru aceasta contributie deschizatoare de drumuri, oportuna si meritorie la un subiect dedicat razboaielor purtate prin intermediari. Dovada a calitatilor de cercetator ale profesorului Constantin Hlihor, volumul este cu atat mai valoros cu cat utilizeaza ca surse documente recent declasificate de catre Ministerul Afacerilor Externe din Romania si informatii distribuite in mediul on-line in alte state.”
DENNIS DELETANT
"Volumul dezvaluie ca Romania a elaborat o politica ambitioasa, in cadrul orientarilor blocului comunist, care asumase o misiune decolonizatoare, dar cu relevante trasaturi proprii pe intregul continent african. Proiectele de dezvoltare economica, participarea a numerosi experti romani din diverse domenii la implementarea lor, infuzia de capital, programe de educatie si instruire a elitelor politice, culturale si militare in diverse tari africane recent independente au croit fagase din pacate azi uitate. Este o cercetare serioasa, utila celor care gandesc ca istoria lasa mereu urme pe care se poate cladi viitorul.”
MIHAIL E. IONESCU
"Erudit si apreciat istoric, deopotriva fin cunoscator al tainelor si mrejelor geopoliticii si al relatiilor internationale, profesorul Constantin Hlihor ne ofera in prezentul volum o relevanta analiza a unui capitol al istoriei noastre contemporane putin cunoscut si adesea ocultat de istoriografia noastra de astazi. Conflictul intern din Angola si razboiul dintre Somalia si Etiopia, asupra carora autorul a insistat in demersul sau, au prilejuit Romaniei exprimarea consistenta in arealul geopolitic subsaharian a pozitiei sale fata de realitatea unei lumi divizate si mereu aflate pe marginea unui razboi major. Politica externa a Romaniei de atunci, chiar daca marcata de un background ideologic indiscutabil, a fost una de larga deschidere si atent cumpanita moderatie, cu extensiune deopotriva spre pragmatism si spre considerente de ordin politico-ideologic.”
CATALIN TURLIUC