Bucurestiul de astazi, un oras al agitatiei urbane moderne, ascunde in straturile subterane o istorie surprinzator de complexa si bogata. Inca de la primele asezari umane, spatiul actual al capitalei Romaniei a fost locuit in toate epocile mai vechi sau mai noi, fiecare generatie suprapunandu-se peste urmele celor anterioare, creand astfel o adevarata tapiserie istorica sub picioarele noastre.
Arheologia urbana din Bucuresti are menirea de a recupera dovezile ascunse, oferindu-ne prilejul unic de a calatori in timp si de a ne redescoperi mostenirea comuna. Volumul de istorie urbana Sub pasii nostri invita cititorii sa exploreze aceasta lume plina de mister, oferind o fereastra catre trecutul profund al capitalei prin prisma descoperirilor arheologice. Fiecare capitol al cartii dezvaluie povesti ale locurilor si obiectelor care au fost parte a vietii cotidiene in diverse epoci, de la preistorie pana in perioada moderna timpurie.
"In acest volum impartit in opt parti sunt cuprinse, in linii mari, principalele directii de cercetare arheologice si de interes stiintific privind orasul Bucuresti. Chiar daca, la prima vedere, nu sunt descoperiri de anvergura, trebuie sa subliniem faptul ca zona orasului Bucuresti a fost pentru foarte mult timp un culoar de trecere din spatiul sud-dunarean catre Europa centrala prin Transilvania, iar locurile de traversare a Dambovitei si Colentinei au fost puncte nodale pentru vetre de sate asociate comertului.
Asezarea urbana apare relativ tarziu la scara istorica, in secolul al XV-lea, iar de atunci, dupa cum veti descoperi si in carte, avem foarte multe detalii de istorie cotidiana care ne pot bucura lectura, dar trebuie sa exploram fundatiile unor biserici stravechi si spatiul unor necropole uitate si aflate acum sub trotuarele si strazile capitalei. Desi recent, acest oras inca mai ofera surprize.” ADRIAN MAJURU