Descriere - Risipitorul de talent
Ilie Cristoloveanu, pictor si filolog in Romania si SUA
Volumul aduce in atentia specialistilor in istoria artei, a filologilor, dar si a publicului interesat de memoria culturala a emigratiei romane in SUA, figura lui Ilie Cristoloveanu (1893-1964) – pictor, profesor de limba romana si filologie romanica la Columbia University, New York, autor al unui monumental manual (The Romanian Language) si al unui dictionar etimologic.
Fost elev al lui G. D. Mirea la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti, artistul a emigrat in 1922 la New York, unde s-a consacrat ca portretist al unor personalitati americane din lumea politica (Dwight Eisenhower, Charles Curtis, Herbert Hoover, intre altii), academica si culturala, precum si al unor personalitati romane de anvergura internationala (Nicolae Iorga, George Enescu, regele Carol al II-lea).
Descoperirea colectiei lucrarilor artistului – un patrimoniu de 165 de lucrari de pictura in ulei si 14 de grafica, donate, impreuna cu o consistenta arhiva documentara, de vaduva acestuia, soprana Olga Cristoloveanu, Muzeului National de Arta al Romaniei in 1977 – reda locul binemeritat unei figuri unice, cazute pe nedrept intre "pliurile” istoriei.
Cartea reconstituie o lume in care frumusetea, iubirea si momentele tragice din viata unei familii de artisti, intemeiate in Romania, sunt prinse in nesfarsitul turbion al New Yorkului, din perioada interbelica si pana in anii 1970. Autorii ofera cititorilor, in premiera, integrala operei de pictor si filolog a lui Ilie Cristoloveanu, proiectate pe fundalul flamboaiant al diplomatiei romanesti si americane din epoca, presarat cu dezamagiri, crize, dar si clipe sublime, in "cel mai frumos oras din lume”, cum el insusi numea New Yorkul.
Volumul cuprinde numeroase fotografii de epoca si reproduceri ale operei lui Ilie Cristoloveanu.