Descriere - Practica programarii in C
Aparitia in anul 1972 a limbajului C a constituit un pas important in evolutia limbajelor de programare de nivel inalt. Proiectat si implementat de catre Dennis Ritchie la AT&T Bell Laboratories acest limbaj a devenit unul dintre cele mai populare limbaje de programare din toate timpurile. Scopul initial pentru care a fost realizat a fost acela de a rescrie nucleul sistemului de operare UNIX, rescriere ce a fost finalizata in anul 1973. Popularitatea acestui limbaj a crescut exponential incepand cu anul 1978 cand Brian Kernighan si Dennis Ritchie publica cartea The C Programming Language (reeditata in 1988 [16]). In anul 1989 American National Standards Institute (ANSI) publica primul standard pentru acest limbaj, ANSI C intalnit si sub numele de C89. Ulterior acest standard a suferit o serie de actualizari, C111 fiind cea mai recenta versiune de standard si a fost realizata in decembrie 2011. Avand in vedere faptul ca sintaxa acestui limbaj o regasim la foarte multe dintre limbajele de programare moderne precum C++, Java, JavaScript, C#, PHP, putem afirma ca deprinderea abilitatilor de a programa in limbajului C constituie o baza solida catre invatarea acestor limbaje.
Aceasta carte se adreseaza elevilor, studentilor, precum si tuturor persoanelor interesate de programarea in limbajul C si constituie o abordare pragmatica de a-l invata (de tip learning by doing). Practic, cititorul va regasi o veritabila culegere de probleme rezolvate sau propuse spre rezolvare in limbajul C. Acolo unde am considerat ca este cazul, solutiile sunt insotite de explicatii, prezentarea conceptelor teoretice implicate, algoritmi in pseudo-cod precum si diverse comentarii legate de performantele acestora. Abordarea este una graduala pornind de probleme simple, continuand apoi cu probleme din ce in ce mai complexe. Multe dintre aceste probleme au fost inspirate din cerintele inaintate candidatilor pentru angajare la multe companii din domeniul IT. In cele cinci capitole ale cartii se regasesc probleme legate de algoritmi elementari (operatii cu vectori si matrici, polinoame, siruri de caractere, prelucrarea parametrilor din linia de comanda), algoritmi recursivi, algoritmi de sortare, lucru cu fisiere si operatii cu stucturi de date alocate dinamic.
La finalul lucrarii am inclus o lista de referinte bibliografice pe care le recomandam cititorilor in vederea aprofundarii tainelor programarii in limbajul C si nu numai. Activitatea celui de-al doilea autor a fost partial finantata prin contractul POSDRU 159/1.5/S/133255, proiect strategic ID 133255 (2014), co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.