Referinte despre Nunta in cer (Contine fisa, bibliografica si referinte critice)
[LS-2024]
Romanul Nunta in cer se apleaca asupra erosului si a eternului feminin, cuprinzand o incercare de evocare lucida a doua intamplari asemanatoare de iubire. Cu toate acestea, confesiunile celor 2 personaje nu conving cititorul ca sunt lucide, ci dimpotriva, manate de subiectivism si de trairi afective intense. Andrei Mavrodin o cunoaste pe Ileana in casa unui arhitect, indragostindu-se imediat unul de celalalt. In ciuda dragostei dintre acestia, monotonia se instaleaza in cuplu, urmata de certuri pe probleme minore, ca mai apoi evadarile din Bucurestiul prafuit sa revitalizeze relatia de fiecare data. Cu toate acestea, ruptura completa dintre Mavrodin si Ileana se produce in momentul in care aceasta incearca sa ramana gravida si Andrei refuza sa devina tata. Celalalt cuplu, format din Barbu Hasnas si Lena se construieste in oglinda fata de cuplul Mavrodin-Ileana, intampinand aceleasi probleme de comunicare, de neintelegere reciproca in ciuda dragostei puternice dintre cele doua personaje. Divortul dintre Hasnas si Lena se produce tot din cauza unui copil, pe care de data aceasta Lena nu il doreste, in timp ce Hasnas il considera ca o modalitate de a salva o relatie care decazuse. Din confesiunile celor doi barbati reiese ca acestia au iubit aceeasi femeie insa in perioade diferite ale vietii acesteia.
Alte carti de la editura CARTEX
Grupul de edituri Cartex a intrat pe piata de carte in anul 2000, intr-un spatiu editorial foarte dens. A inceput prin a edita literatura romana canonica, dar foarte curand interesul publicului a determinat extinderea spre zona traducerilor. Astazi, cititorii se pot intalni cu o serie de autori fundamentali si cu carti esentiale din spatiul beletristicii romanesti si universale aparute sub siglele Cartex si Roxel.
Unul dintre principalele obiective ale grupului de edituri Cartex este acela de a configura pentru publicul romanesc o biblioteca a cartilor indispensabile in formarea umanista a oricarui intelectual roman.
Titlurile noastre sunt organizate in cateva serii de autor (Mircea Eliade, Marin Preda, Mihail Sebastian, Liviu Rebreanu, Panait Istrati etc.), subsumate unei colectii de literatura romana clasica si contemporana, unei colectii de literatura universala, unei serii de carti pentru copii si unor serii de auxiliare didactice pentru prescolari si scolari.
In egala masura, cartile de referinta din colectiile „Istoria ideilor politice“, „Canapeaua lui Freud“, „Forma mentis“ au adus prestigiu academic si notorietate stiintifica, gratie traducerilor noi si a editiilor ingrijite cu acribie.