Descriere - Noutati si dificultati in DOOM3
Teorie si exercitii pentru gimnaziu, liceu si admiterea in invatamantul universitar de profil
Noutati si dificultati in DOOM3. Teorie si exercitii pentru gimnaziu, liceu si admiterea in invatamantul universitar de profil este o carte care se recomanda nu numai prin selectia riguroasa a aspectelor teoretice discutate si prin oferirea unor exercitii variate, atent rezolvate, ci si prin experienta diferita a autoarelor, care imbina competenta in redactarea unor lucrari academice cu experienta din procesul de evaluare si, bineinteles, cu experienta didactica autentica.
Lucrarea este structurata in doua parti. Prima parte, Cateva lamuriri teoretice, reprezinta o sinteza a principalelor noutati din cea de-a treia editie a Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane, reper pentru normele limbii actuale standard, fiind impartita in trei capitole, Fonetica, ortografie si ortoepie, Morfologie si Vocabular. Cea de a doua parte, Exercitii, are o structura simetrica si este urmata de rezolvarea integrala a exercitiilor.
Exercitiile sunt de mai multe tipuri si prezinta niveluri variate de dificultate: exercitii cu alegere libera intre varianta corecta si cea incorecta sau din liste de variante, exercitii care se rezolva prin consultarea dictionarelor (DOOM, DEX), corectarea unor greseli si rescrierea variantei corecte, construirea unor exemple urmand anumite cerinte, exercitii in care se cer explicatii sau formularea unor reguli pentru folosirea unor semne de punctuatie, identificarea numarului de greseli dintr-un text etc. Unele cerinte sunt formulate ingenios, pentru a capta atentia celor care le rezolva, de pilda, se cere inlocuirea unor emoji cu semnele de punctuatie corespunzatoare.
Despre autori:
Irina-Roxana Georgescu – doctor in filologie, cercetator la Institutul de Istorie si Teorie Literara "G. Calinescu” (2008–2010); incepand din 2018, tine seminarul de literatura interbelica si postbelica la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti; face parte din proiectul de educatie media al Centrului de Jurnalism Independent; autoare de auxiliare scolare.
Delia-Monica Georgescu – doctor in filologie, profesor gradul didactic I, Colegiul National "Cantemir-Voda” din Bucuresti, autoare a numeroase articole de specialitate publicate in tara si in strainatate, autoare de auxiliare scolare.
Adina Dragomirescu – doctor in filologie, cercetator la Institutul de Lingvistica al Academiei Romane "Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” si profesor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Domenii de cercetare: morfosintaxa limbii romane, sintaxa diacronica, sintaxa romanica, tipologie lingvistica, contact lingvistic. Domenii de predare: fonetica si fonologia, morfologia si sintaxa limbii romane, sintaxa romanica, tipologia lingvistica.
Raluca-Diana Raducanu – profesor gradul didactic I, Liceul Teoretic "Jean Monnet” din Bucuresti, masterat in Limba romana contemporana, autoare de studii, articole si resurse educationale deschise pe platforme e-learning, in specialitate si in management educational, autoare de auxiliare scolare.