Descriere - Istorie. Ghid de pregatire a examenului de bacalaureat
Studiul istoriei in clasa a XII-a presupune un accent deosebit pe studiul istoriei romanilor, in comparatie cu anii anteriori, unde istoria universala avea prioritate. Pentru profilul umanist si pentru profilurile vocationale (arte si sportiv), aceasta disciplina este obligatorie la examenul de bacalaureat. In acest context, studierea istoriei romanilor vizeaza nu doar achizitia informatiilor si a cunostintelor, ci si a competentelor generale si specifice. Competentele specifice formulate pentru clasa a XII-a vizeaza un profil de formare din care nu lipsesc atributele de comunicativ, colaborativ, autonom si responsabil.
Examenul de bacalaureat la istorie poate parea, la inceput, o provocare coplesitoare. Insa, cu organizare, perseverenta si acces la informatia potrivita, orice elev poate reusi. Acest ghid, intitulat fara profesor, a fost creat pentru a demonstra ca un elev motivat poate invata istoria temeinic si eficient, chiar si fara ajutorul constant al unui cadru didactic. Ghidul contine toate informatiile esentiale, explicate clar, pe intelesul tuturor, astfel incat orice elev sa poata parcurge continutul cu usurinta, in ritmul propriu. Este structurat logic si accesibil, acoperind toate continuturile cerute de programa pentru bacalaureat – de la concepte-cheie si evenimente importante, pana la sugestii de eseuri. Fiecare capitol raspunde nevoilor reale ale candidatilor la examenul de bacalaureat, oferind informatie clara.
Primul capitol, intitulat Continuturi / Sinteze, ofera o privire de ansamblu asupra marilor teme istorice din programa de bacalaureat. Aici elevul poate intelege clar si succint evolutia ideilor, a statului si a societatii romanesti, fara a se pierde in detalii inutile. Este o sinteza clara, cu fapte istorice relevante, gandita sa transforme invatarea intr-un proces logic si usor de urmarit.
Al doilea capitol, Sinteze – varianta scurta, este conceput special pentru a raspunde nevoilor elevilor care isi doresc o pregatire eficienta intr-un timp limitat. Aceasta sectiune nu doar ca ajuta la o recapitulare rapida, ci reprezinta si un instrument de invatare strategica: permite obtinerea unei note mari cu un efort semnificativ redus, daca este utilizata corect. Prin forma sa condensata si accentul pus pe ideile-cheie, aceasta varianta ofera exact ceea ce este esential pentru a raspunde cerintelor examenului. Elevii care nu dispun de suficient timp pentru a parcurge varianta principala (capitolul Continuturi / Sinteze) sau care prefera o invatare mai directa pot, cu ajutorul acesteia, sa atinga un nivel de performanta destul de ridicat, fara a parcurge pagini intregi de teorie. De altfel, numerosi candidati care vor folosi doar aceasta varianta scurta, cel mai probabil, vor reusi sa obtina note de 8, 9 sau aproape de 10, demonstrand ca nu cantitatea, ci calitatea invatarii si repetitia inteligenta conteaza. Sintezele sunt organizate astfel incat sa permita o fixare rapida si durabila a informatiei, mai ales in perioada dinaintea simularilor sau a examenului propriu-zis, cand timpul este limitat si concentrarea trebuie directionata spre esential.
Capitolul al III-lea, Repere cronologice, ofera o selectie esentiala de ani si evenimente istorice, organizate strict cronologic si impartite in doua mari categorii: istoria romanilor si istorie universala. Fara multe explicatii suplimentare, acest capitol functioneaza ca un instrument de memorare rapida. Asocierea directa dintre data si eveniment faciliteaza fixarea succesiunii corecte a faptelor istorice, un aspect esential in redactarea eseurilor si in rezolvarea cerintelor de tip cronologic. Desi nu dezvolta contextul istoric al fiecarui moment, structura sa simpla si clara sprijina orientarea in timp si ajuta la evitarea confuziilor intre epoci sau teme.
Al patrulea capitol, Termeni si concepte istorice prezente in subiecte de bacalaureat, ofera explicatii clare si concise ale notiunilor fundamentale. Indiferent daca este vorba despre termeni politici, economici, juridici sau sociali, specifici anumitor epoci, acest capitol ajuta la intelegerea limbajului istoric cerut la examen si constituie un real sprijin in redactarea eseurilor. De asemenea, in acest capitol sunt incluse explicatii utile pentru intelegerea cerintelor din subiectele de bacalaureat, precum utilizarea conectorilor, identificarea unui fapt istoric relevant sau formularea unei opinii si a unei concluzii intr-un eseu. Aceste clarificari sprijina candidatii in abordarea corecta a fiecarui tip de exercitiu si contribuie la redactarea unor raspunsuri clare si bine structurate.
In incheiere, ghidul cuprinde si rezolvari ale unor modele si subiecte reale de bacalaureat din anii anteriori, analizate pas cu pas. Acest capitol (Subiecte Bacalaureat – Bareme – Rezolvari) este esential pentru pregatirea candidatilor, oferind o abordare practica si clara asupra modului in care sunt structurate subiectele de bacalaureat, asteptarile de evaluare si exemple de rezolvare a acestora. Include o selectie de subiecte din anii anteriori, alaturi de baremele de corectare, pentru a ajuta la intelegerea criteriilor de notare si la dezvoltarea abilitatii de a rezolva subiectele intr-un timp limitat. Se explica modul in care se acorda punctajele, din perspectiva evaluatorului, astfel incat elevul sa inteleaga exact ce se asteapta de la el pentru a obtine un punctaj maxim.
Autorul le ureaza mult succes tuturor candidatilor!
INTRODUCERE. 9
PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU BACALAUREAT. 13
CONTINUTURI (SINTEZE) 15
Romanitatea romanilor in viziunea istoricilor 15
Secolul XX – intre democratie si totalitarism. Ideologii si practici politice in Romania si in Europa 29
Ideologii si practici politice in Romania secolului al XX-lea. 39
Constitutiile din Romania. 47
Constitutia din 1866. 48
Constitutia din 1923. 51
Constitutia din 1938. 52
Constitutiile comuniste. 53
Constitutia din 1991. 55
Autonomii locale si institutii centrale si in spatiul romanesc (secolele IX-XVIII) 58
Autonomii locale in Transilvania (spatiul intra-carpatic). 60
Autonomii locale la sud de Carpati, viitoarea Tara Romaneasca. 60
Autonomii locale la est de Carpati, viitoarea Moldova. 61
Formarea statelor medievale. 61
Voievodatul Transilvaniei 62
Intemeierea Tarii Romanesti. 62
Intemeierea Moldovei. 63
Intemeierea Dobrogei. 64
Domnia. 64
Biserica. 66
Sfatul domnesc. 66
Armata. 67
Statul roman modern: de la proiect politic la realizarea Romaniei Mari (secolele XVIII-XX) 68
Proiecte politice din secolul al XVIII-lea. 68
Proiecte politice din secolul al XIX-lea. 70
3.Constituirea statului roman modern. 72
4.Consolidarea statului roman modern. 73
Carol I (1866-1914). 75
Concluzii. 83
6.Romania postbelica. Stalinism, national-comunism si disidenta anticomunista. Constructia democratiei postdecembriste 85
Inceputurile regimului comunist in Romania. 87
Romania stalinista (perioada lui Gheorghe Gheorghiu-Dej). 92
National-comunismul romanesc (perioada lui Nicolae Ceausescu) 1965-1989. 96
Romania dupa 1989. Constructia democratiei postdecembriste. 103
Spatiul romanesc intre diplomatie si conflict in Evul Mediu si la inceputurile modernitatii 108
Relatiile internationale in secolele XIV-XV. 109
Actiuni diplomatice si militare ale domnilor romani in secolul al XIV-lea. 111
Actiuni diplomatice si militare ale domnilor romani in secolul al XV-lea. 114
Relatiile internationale in secolele XVI-XVII. 119
Relatiile internationale in secolele XVII si inceputul secolului al XVIII-lea. 122
Concluzii. 124
Romania si concertul european; de la "criza orientala” la marile aliante ale secolului al XX-lea 125
Romania in perioada "Razboiului Rece” 132
SINTEZE – VARIANTA SCURTA.. 138
Romanitatea romanilor in viziunea istoricilor 138
Secolul XX – intre democratie si totalitarism. Ideologii si practici politice in Romania si in Europa 143
Constitutiile din Romania. 150
Autonomii locale si institutii centrale si in spatiul romanesc (secolele IX-XVIII) 155
Statul roman modern: de la proiect politic la realizarea Romaniei Mari (secolele XVIII-XX) 160
Romania postbelica. Stalinism, national-comunism si disidenta anticomunista. Constructia democratiei postdecembriste 168
Spatiul romanesc intre diplomatie si conflict in Evul Mediu si la inceputurile modernitatii 176
Romania si concertul european; de la "criza orientala” la marile aliante ale secolului XX 184
Romania in perioada "Razboiului Rece” 186
REPERE CRONOLOGICE. 190
ISTORIA ROMANILOR. 190
ISTORIE UNIVERSALA. 204
TERMENI SI CONCEPTE ISTORICE PREZENTE IN SUBIECTE DE BACALAUREAT 207
SUBIECTE BACALAUREAT – BAREME – REZOLVARI 233
BIBLIOGRAFIE. 269