Descriere - Manual Comunicare in limba materna rromani, clasa I
Manualul de Comunicare in limba materna rromani pentru clasa I este alcatuit din cinci unitati de invatare. Manualul urmeaza grafia oficiala a limbii rromani si este redactat conform alfabetului standard, adoptat pentru limba rromani literara. Este realizat in conformitate cu programa scolara in vigoare pentru limba si literatura rromani, clasa I, in cuprinsul acestuia regasindu-se toate competentele si continuturile de invatare specifice.
Fiind un manual care presupune comunicarea in limba materna rromani, in completarea literelor si sunetelor specifice limbii rromani, au fost cuprinse si grafemele ä, ë, ï, utilizate mai ales pentru marcarea grafica si fonetica a vorbirii dialectale, precum si diftongii ǎ, ě, ǐ, ǒ, ŭ, care participa la descrierea anumitor trasaturi fonetice, dar si morfologice, care pot fi utilizati pentru a reda variantele dialectale ale unor termeni. Importanta, din acest punct de vedere, este si prezentarea inca din clasa I, a literelor postpozitionale: q, θ si ç, fiind foarte bine integrate pe parcursul unitatilor de invatare. Explicatiile si exemplele construite vin in sprijinul elevilor pentru o cat mai buna deprindere a scrierii si a pronuntiei acestor semne grafice, specifice alfabetului limbii rromani.
La finalul fiecarei unitati de invatare este inclusa o sectiune de Recapitulare, urmata de Evaluare, acest lucru contribuind major la fixarea notiunilor acumulate anterior, sau, dupa caz, la sesizarea unor eventuale cunostinte asimilate mai greu de catre unii elevi, pentru ca ulterior sa se poata reveni si insista asupra acestor elemente astfel incat sa se asigure acumularea completa a cunostintelor, abilitatilor si competentelor din cadrul fiecarei unitati de invatare de catre toti elevii clasei.